De langste reis, is de reis naar binnen.
Sterk en onafhankelijk, dat is wat je bent. In plaats van de ander toe te laten, trek je je terug. Bijvoorbeeld omdat je je ongemakkelijk voelt of niet goed weet wat de ander van je verwacht.
 
Door de ander toe te laten, ontstaat er verbinding tussen jou en de ander en krijgt het contact meer diepgang. Zowel in zakelijke als persoonlijke relaties.
De kunst van de ander toelaten

Start 23 maart 2019 | vijfdaags programma 

1.850 euro | 4 - 8 deelnemers | Caballero Fabriek, Den Haag

Wat levert dit programma op:

✔  Betere communicatie en samenwerking

✔  Uiten van gevoelens en emoties

✔  Benoemen van grenzen en verwachtingen

✔  Omgaan met stress en ongemak

✔  Meer persoonlijk contact in relaties

✔  Meer ruimte voor plezier en spontaniteit

Hoe laat je een ander toe als je...
 • moeite hebt om je gevoelens en emoties te uiten?
  Je kunt goed analyseren en weet je observaties goed onder woorden te brengen. Hiermee weet je mensen op veilige afstand te houden. Vraagt iemand echter naar je gevoel, dan klap je dicht. Omgaan met gevoelens en emoties heb je nooit geleerd, laat staan dat je weet hoe je hierin je grenzen kunt aangeven.

 • altijd hebt geleerd om het zelf op te knappen? 
  Hulp vragen is voor jou een teken van zwakte. Met je vlotte babbel en doortastendheid lijk je sterk en onafhankelijk. Maar diep van binnen ben je bang om je kwetsbaarheid te tonen. Want straks val je door de mand als anderen door hebben dat je helemaal niet zo zeker bent van jezelf.

   

 • gewoon graag op jezelf bent? 
  Je hebt altijd het gevoel dat de ander iets van je verwacht wat je niet waar kunt maken. En om de ander niet teleur te stellen, ben je continu bezig om het de ander naar de zin te maken. ​Dat maakt relaties complex. Ze kosten je veel energie.

 • je eigenlijk geen houding weet te geven? 
  Om de spanning te kunnen verdragen maak je een sarcastische opmerking. Diep van binnen voel je je eenzaam en mis je iemand die door je masker heen prikt. Je wilt je kwetsbaarheid tonen, maar weet gewoon niet hoe.


  Zelfstandigheid is een prachtige eigenschap die je veel heeft gebracht. Je hebt al jong geleerd om je schouders eronder te zetten en sterk en onafhankelijk te zijn. Mensen denken vaak dat jij niemand nodig hebt, omdat je onbewust een grens hebt getrokken tot hoe dichtbij mensen mogen komen.

  Maar wat gebeurt er als je die grens verlegt? Wat doet dit met de kwaliteit van het contact?

Bette-Koenjer-Rietveld.png

'Een paar weken heb ik de training van René gevolgd. En ik kan niet anders zeggen dan dat het een fantastische investering in jezelf is! Ik heb mezelf leren kennen. Ik voel me hierdoor zelfverzekerd en ik weet waar mijn grenzen en kwaliteiten liggen. Mensen uit mijn omgeving merken het op en dat geeft je nog meer energie. Als je een goede trainer zoekt, dan zit je bij René op de perfecte plek!'

- Bette Koenjer-Rietveld, Eventmanager

Tot hier en niet verder. Waar trek jij de grens?

De ander toe laten, kan ontzettend spannend zijn. Want hoe dichtbij laat je de ander komen? En dan is er altijd nog die angst om afgewezen of gekwetst te worden. Een relatie aangaan met anderen, gaat over ruimte geven en nemen. In elk nieuw contact zoeken we opnieuw onze eigen plek. Want wat blijft er nog over als we versmelten met de ander? Uit angst om onszelf te verliezen, grijpen we terug op oude mechanismen die maken dat we ons veilig voelen. We bewegen weg als het spannend wordt, vluchten uit ons lijf naar ons hoofd of wapenen ons met kennis of sarcasme. Deze mechanismen voelen vertrouwd, en tegelijkertijd zorgen ze juist dat we minder autonoom zijn. Ze beperken ons in het contact met anderen.

 

Het contact met anderen is daardoor oppervlakkig, ongemakkelijk of afstandelijk. Je hebt moeite om anderen toe te laten in jouw wereld, om je gevoelens en emoties te delen en om echt contact te maken. Je hunkert naar persoonlijk contact, maar het lukt je niet om dit te bereiken. Logisch, want als je nooit geleerd hebt om de ander toe te laten, weet je ook niet hoe je dit moet aanpakken. 

Met dit programma onderzoek je hoe jij met anderen communiceert. Je leert om je gevoelens en emoties te uiten, je grenzen te benoemen en anderen om hulp te vragen. 

 

Door jezelf te laten zien, worden relaties persoonlijker. 

De kunst van de ander toelaten.

De ander toelaten is een spannend proces. Want om de ander toe te laten, zul je ook iets van jezelf moeten inbrengen. Om echt contact te maken, zijn namelijk drie factoren nodig:

1 - Bewustzijn
Door je bewust te worden van je denken, voelen en handelen, ontstaat er ruimte om nieuwe keuzes te maken. Bijvoorbeeld als je merkt dat je gedrag in het hier en nu niet functioneel is. Met oefeningen en reflectie opdrachten word je je bewust van de impact van jouw overtuigingen op je gedrag.

 

2 - Spontaniteit 

Spontaniteit heeft vooral te maken met het jezelf toestaan je mee te laten voeren. Kinderen kunnen vaak heel spontaan reageren op situaties. Iets wat we als volwassenen vaak zijn verleerd, doordat we ons teveel bezig houden met wat een ander denkt of vindt. Door je spontaniteit weer de ruimte te geven, kun je je vrijer bewegen in het contact met anderen.  

 

3 - Persoonlijk contact

Het tegenovergestelde van jezelf terug trekken is het aangaan van persoonlijk contact. Dit gaat over het vermogen om de relatie met de andere mens vorm te geven. Oogcontact maken, door blijven ademen en in het contact kunnen benoemen wat je voelt en ervaart. Door echt aanwezig te zijn, ontstaat er verbinding en krijgt het contact meer diepgang.  

Lysanne.Jackson.png

'René is een top coach! Hij heeft heel snel het vertrouwen van de groep gewonnen en door zijn mooie open houding heeft hij de deelnemers geïnspireerd meer van henzelf te delen en elkaar te helpen. René heeft me vaak geroerd met z'n mooie woorden en veel geleerd met z'n wijze lessen.' - Lysanne Jackson, Nature conservationist

Wat levert het programma op?

In elke relatie, zowel zakelijk als privé, zijn er momenten waarop je verstrikt raakt in patronen uit je verleden. Je houdt je sterk, terwijl je eigenlijk behoefte hebt aan iemand die er voor je is. Je trekt je terug, terwijl je eigenlijk wilt uitreiken naar de ander. Of je zet een masker op, terwijl je eigenlijk graag wilt dat de ander jou ziet. Deze patronen waren ooit functioneel, maar nu belemmeren ze je om vrij te bewegen. En dat gaat ten koste van je spontaniteit en het persoonlijke contact.

 

Door je eigen patronen te herkennen, leer je opnieuw hoe je je plek in kunt nemen. In je team, in je relatie, in je gezin of in vriendschappen. Met praktische oefeningen onderzoek je in dit programma je eigen patronen en leer je om in elk contact opnieuw te bepalen hoeveel je van jezelf laat zien.

 

Hierdoor is meer verbinding is met anderen, waardoor de kwaliteit van de communicatie verbetert. Zakelijk zul je merken dat je bijvoorbeeld beter kunt samenwerken, doordat je anderen meeneemt in wat jij denkt, doet of vindt. Ook wordt het makkelijker om je grenzen te herkennen en te benoemen. In persoonlijke relaties durf je jezelf meer te laten zien, leer je omgaan met intimiteit en kun je hierin je behoeften en grenzen kenbaar maken. 

Je leert hoe je contact meer diepgang kunt geven, door echt aanwezig te zijn.

Wat houdt het programma in?

Het programma bestaat uit:

 • Een telefonische intake;

 • Vijf trainingsdagen incl. lunch, koffie, thee en water;

 • Twee uur individuele coaching;

 • 365 dagen toegang tot jouw persoonlijke online omgeving met online modules met achtergrondinformatie en opdrachten.

Investeer in jezelf:

✔  Verbeter de communicatie en samenwerking met anderen

✔  Ervaar je gevoelens en emoties en leer deze te uiten

✔  Benoem je grenzen en verwachtingen op een manier die bij jou past

✔  Leer omgaan met stress en ongemak

✔  Ervaar meer persoonlijk contact in relaties

✔  En creëer meer ruimte voor plezier en spontaniteit

Data, locatie & investering

1.850 euro | 4 - 8 deelnemers | Caballero Fabriek, Den Haag

Trainingsdagen:

Vrijdag 23 maart 2019

Zaterdag 6 april 2019

Vrijdag 3 mei 2019

Zaterdag  4 mei 2019

Zaterdag  8 juni 2019

Meld je aan

Je bericht is verstuurd.

Tip: Veel werkgevers stimuleren werknemers om een opleiding te volgen en zijn daarom bereid je studiekosten voor hun rekening te nemen. Jouw werkgever heeft direct profijt van je kennis en vaardigheden. Bovendien zijn studiekosten volledig fiscaal aftrekbaar voor je werkgever. Ook is de factuur vrijgesteld van BTW.

Mocht het toch het geval zijn dat je werkgever niet bereid is de studiekosten voor zijn rekening te nemen, dan zijn studiekosten in veel gevallen aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie op de site van de belastingdienst.

Over mij

Relaties heb ik altijd knap ingewikkeld gevonden. Zowel zakelijk als privé was ik altijd bang om mijn imperfecties te laten zien. Want was als de ander ontdekte dat ik toch niet zo perfect was? Was ik dan ook nog welkom? Door anderen op veilige afstand te houden, beschermde ik mezelf. Ik had niemand nodig. Toch was er altijd dat verlangen dat er iemand voor me was.  

 

Verlangen en schaamte. Twee tegenpolen die maakten dat ik mezelf niet durfde te laten zien. Totdat ik leerde om mezelf te accepteren voor wie ik ben. Door me bewust te worden van mijn gevoelens en emoties, kwam er ruimte voor spontaniteit. Ik leerde opnieuw hoe ik in het contact met de ander ook trouw kan blijven aan mezelf.  

_Rene.Luisman.png

René Luisman

Trainer van het Jaar 2017/18

Hoe groot is de groep met deelnemers?


Zorgvuldigheid en persoonlijke aandacht is in een programma als dit erg belangrijk. De groep bestaat daarom uit vier tot acht deelnemers.
Wat is de tijdsinvestering?


Het programma bestaat uit vijf trainingsdagen. Daarnaast heb je tweewekelijks online opdrachten. Hier ben je circa 1 uur per week mee bezig.
Tot wanneer kan ik me aanmelden?


Je kunt je tot 1 week voorafgaand aan de startdatum aanmelden. Er zijn slechts acht plekken beschikbaar. Dus wacht niet te lang.
Kan ik na aanmelding nog annuleren?


Het kan natuurlijk gebeuren dat nadat je je hebt aangemeld, je toch moet annuleren. Dit kan per mail. De annulering is definitief nadat je hiervan een bevestiging hebt ontvangen. Hierbij gelden onderstaande annuleringskosten.

Annuleringskosten:
 • een maand voor de startdatum - kosteloos
 • twee weken voor de startdatum - 35% van totaal bedrag
 • na de startdatum - 100% van totaal bedrag
Wanneer ontvang ik de factuur?


Na aanmelding ontvang je een factuur per mail. Vervolgens heb je 30 dagen om deze te betalen. In overleg is het mogelijk om in drie termijnen te betalen.
Ik heb een andere vraag...


Neem gerust contact met mij op. Je kunt mij telefonisch bereiken op 06-27102061 of per mail via contact@reneluisman.nl.
Ik wil graag deelnemen. Hoe overtuig ik mijn werkgever?


Tijdens dit programma ontwikkel je het vertrouwen in jezelf en verbeter je jouw communicatievaardigheden. Hierdoor kun je beter je grenzen aangeven en samenwerken met anderen. Vaardigheden en eigenschappen die in veel functies van pas komen. Je werkgever zal dus ook tijdens en na het programma een positieve verandering zien in de manier waarop jij communiceert met collega's en/of klanten. Meer informatie voor je werkgever vind je hier.

Veelgestelde vragen