De fasen van zelfacceptatie bij homomannen

Hoe kun je leren om jezelf te accepteren, als je ervan overtuigd bent dat je niet goed genoeg bent? Niet in de ogen van de ander en vooral niet in de ogen van jezelf. In dit blog leg ik uit hoe je dit patroon doorbreekt.


In december 2019 verscheen het boek Fluwelen Woede. In dit boek beschrijft Alan Downs, een Amerikaanse psycholoog, de drie ontwikkelfasen waar homomannen gedurende hun leven doorgaan:

  1. de fase waarin je overweldigd bent door schaamte

  2. de fase waarin je je schaamte probeert te compenseren

  3. de fase waarin je je authenticiteit vindt


De eerste fase is de fase waar vaak de meeste aandacht naar uit gaat. De coming-out; hét moment waarop je aan de buitenwereld kenbaar maakt dat je om mensen van hetzelfde geslacht valt. Voor veel homomannen is deze fase vormend voor hun persoonlijke ontwikkeling.


Zelf was ik elf jaar oud toen ik besefte dat ik qua seksuele voorkeur verschilde van mijn vader en broers. Opgroeiend in een streng christelijk gezin deed ik er alles aan om dit geheim verborgen te houden. Daarbij miste ik een voorbeeld van hoe ik me staande moest houden in een wereld waarin het niet normaal is dat twee mannen van elkaar kunnen houden.

Na de coming-out komt de opluchting. Nu kan het echte leven beginnen. Het geheim is ontsluierd. Maar wat is de impact op het leven van een man als je als kind jaren met zo'n groot geheim hebt geleefd?


In de tweede fase gaan veel homomannen op zoek naar een manier om de diepgewortelde schaamte uit de eerste fase te compenseren. Eén van de manieren om dit te doen is door steeds te streven naar goedkeuring van anderen. Bijvoorbeeld door uiterst succesvol te worden in je werk, door de meest fantastische reizen te maken, door jezelf af te trainen in de sportschool of door als maar weer mooier en luxer te gaan wonen. Een veelal onbewuste zoektocht naar snelle bevestiging. En als de voldoening weer verdwijnt, ga je opnieuw op zoek naar bevestiging. Maar omdat de innerlijke bevestiging ontbreekt, is al wat achterblijft een gevoel van leegte en onzekerheid.


In de zoektocht naar hoe ik mezelf kon accepteren, kwam ik steeds weer uit bij de overtuiging dat ik niet goed genoeg was. Niet in de ogen van de ander en vooral niet in de ogen van mijzelf. Altijd was er wel weer iets wat ik kon bedenken wat er nog ontbrak om mezelf te kunnen accepteren voor wie ik was. En altijd was er die angst om betrapt te worden...

Een manier om dit uitputtende patroon van validatie te doorbreken is door je eigen overtuigingen onder de loep te nemen. Welk beeld heb je van jezelf ontwikkeld? Met welke ogen kijk je naar jezelf? En welk verhaal vertel je jezelf? Dit proces van reflectie en zelfonderzoek vraagt moed. Het is een proces waarin je je eigen angsten en onzekerheden onder ogen komt en leert hoe je deze kunt verduren. Dit proces is essentieel om uiteindelijk de stap te kunnen zetten naar fase 3. Een fase waarin je vrij en autonoom kunt leven, zonder dat je continu verstrikt raakt in patronen vanuit het verleden.146 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven