top of page

Door deze 5 talen ging ik anders naar mijn relatie kijken

Toen ik voor het eerst over de vijf talen van de liefde hoorde, zat ik dicht tegen een relatiecrisis aan. Wat ik ook probeerde, het leek wel alsof mijn partner en ik elkaar niet begrepen. De vijf liefdestalen gaven me een verrassend helder inzicht in een probleem waar ik in de relatie constant tegenaan liep.


Als trainer en coach heb ik jarenlang studies gevolgd op het gebied van communicatie en hoe mensen denken en zich gedragen. Zo leerde ik manieren om met conflicten om te gaan, effectieve feedback te geven en hoe ik anderen kan overtuigen. Toch merkte ik dat hoe ik in mijn relatie communiceerde niet efficiënt was.


Geen onderwerp zo complex als de liefde Als er één onderwerp is waarin communicatie essentieel en tegelijkertijd zo complex is, dan is het wel in de liefde. Houden van is een term die we gebruiken voor alles wat we op prijs stellen. Of het nu gaat om lekker eten, sporten, shoppen, het weer of iemand die ons dierbaar is. Houden van is een begrip dat zo vanzelfsprekend is, maar gelijk ook een gelaagdheid heeft die maakt dat we ons soms zo onbegrepen voelen.


Want waar de één het nodig heeft om regelmatig te horen dat iemand van hem of haar houdt, is dit voor een ander zo vanzelfsprekend dat het niet hoeft te worden uitgesproken.

Gary Chapman, een Amerikaanse schrijver en relatietherapeut, beschrijft dat er vijf talen zijn waarin mensen met elkaar communiceren. Net als bij je moedertaal zijn er één of twee talen die je beter beheerst. Je kunt er niet zomaar op vertrouwen dat je voldoende hebt aan je eigen moedertaal. Als je partner jouw taal niet begrijpt, kun je nog zoveel liefde geven, maar het komt niet aan.


Voor de een is een aanraking of een compliment belangrijk. Een vorm van erkenning waarmee je laat zien dat je om de ander geeft. Terwijl de ander hier wellicht geen behoefte aan heeft en liever samen uit eten gaat. En voor je het weet beland je in een conflict waaraan je allebei een kater overhoudt.


Wanneer je weet welke liefdestaal iemand spreekt, leer je op een dieper niveau communiceren dan alleen met woorden.


De vijf talen die Gary onderscheidt zijn:


1. Positieve woorden Hoe waardeer je iemand in de dingen die je zegt? Een compliment, een aanmoediging, het uitspreken van je vertrouwen in de ander. Uiteraard is de toon waarop je iets zegt ook belangrijk.


2. Tijd voor de ander De ander je volledige aandacht en tijd geven. Samen naar de film gaan, een spelletje doen of samen praten. Niet gericht op wat je zelf wil zeggen, maar op wat je van de ander hoort. Dit is positief luisteren, waarbij je de tijd neemt om gevoelens, gedachten en verlangens van de ander te begrijpen, en die van jou te delen. Hierbij is het van belang dat je je bewust bent van je emoties, zodat je je kunt blootgeven aan de ander.


3. Cadeaus geven Liefde gaat gepaard met geven en hoewel alle vijf talen een vorm van geven zijn, is dit de meest concrete vorm ervan. Daarbij gaat het niet om de waarde van het cadeau, maar om de intentie en het feit dat je aan de ander denkt.


4. Hulpvaardigheid Deze taal betekent dat je de liefde voor je partner uit door dingen te doen. Mensen met deze liefdestaal zijn behulpzaam, steken gemakkelijk de handen uit de mouwen en staan klaar voor de ander. Mensen die deze taal ‘spreken’ helpen vanuit een positieve instelling en niet vanuit plicht of angst.


5. Lichamelijk contact Hoe raak je elkaar aan? Deze liefdestaal draait lang niet alleen om seks, maar ook om een knuffel, liefdevol kneepje in de schouder, tegen elkaar aan zitten terwijl je Netflix kijkt of hand in hand over straat lopen. Wanneer iemand lichamelijk afstand neemt, kan dat voelen als een afwijzing. Fysiek contact en toegankelijkheid zijn heel belangrijk wanneer je op lichamelijke manier je liefde uit.Welke liefdestaal is jouw favoriet?

Voor mij zijn positieve woorden en lichamelijk contact onmisbaar in een relatie. Zodra ik een van beiden mis, ga ik ontzettend mijn best doen om erkenning te krijgen. Dat kost mij veel energie en komt op de ander vaak overweldigend over.


Weten wat mijn voorkeurstalen zijn gaf mij rust. Nu kan ik ook beter aangeven waar ik behoefte aan heb. Mijn partner en ik spreken allebei een andere taal. En we zijn beiden bereid om elkaars taal te leren.


Want wanneer twee mensen een band met elkaar aangaan, is goede communicatie het belangrijkste wat er is. En communiceren gaat nu eenmaal een stuk makkelijker als je weet welke taal de ander spreekt.373 weergaven

Comments


bottom of page