top of page

Waarom het ok is om een ander om hulp te vragen

Je staat altijd klaar om anderen te helpen. Maar wat doe je als je zelf wel wat hulp kunt gebruiken? Vraag je iemand om hulp of probeer je het eerst zelf op te lossen? Voor veel mensen is om hulp vragen lastig. Maar waarom eigenlijk?


Hulp vragen? Liever niet… Ik doe het zelf wel’ of ‘Het zal me lukken’ of ‘Wat zullen ze denken als ik dit niet alleen kan’. Kritische gedachten die in je opkomen op het moment dat je overweegt om een ander om hulp te vragen. Toch merk je misschien dat je het niet alleen kunt, dat het je onnodig veel energie kost of dat het je zwaar valt om altijd maar alles alleen te doen. Maar hulp vragen? Liever niet. Want het geeft je het gevoel dat je het alleen niet aankan, dat je faalt of dat je anderen tot last bent.


Acht redenen waarom je geen hulp vraagt:

  1. Je bent bang om anderen tot last te zijn

  2. Je wilt niet afhankelijk zijn van anderen

  3. Je hebt het altijd alleen gekund, dus nu ook

  4. Je ziet hulp vragen als zwakte of hulpeloosheid

  5. Je wilt alles zelf doen omdat het dan sneller en beter gaat

  6. Je denkt dat een ander het niet aankan

  7. Je voelt je schuldig

  8. Je bent bang dat de ander ‘nee’ zegt


Moeite hebben om hulp te accepteren kan beïnvloed worden door verschillende factoren, zoals je opvoeding, je persoonlijkheid of de baan waarin je werkt. Misschien heb je vanuit je opvoeding meegekregen dat je zelf je zaakjes regelt, in plaats van hulp aan anderen te vragen. Of je bent qua persoonlijkheid iemand die graag onafhankelijk is. Of de perfectionist in jou is bang dat het niet naar jouw standaard uitgevoerd wordt, als een ander je helpt. Ook de sector waarin je werkt kan van invloed zijn op het wel of niet om hulp durven vragen. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat anderen je dan niet serieus nemen of omdat je zelf hulpverlener bent en denkt dat je daarom anderen niet om hulp mag vragen.


Een teken van sterkte of zwakte? Toch is het soms beter om anderen wel om hulp te vragen. Bijvoorbeeld omdat een ander iets beter of sneller kan, waardoor je tijd of energie bespaart. Ook kan hulp vragen bijdragen aan meer verbinding in de relatie met anderen. Want in hoeverre kun je spreken van een gelijkwaardige relatie, als jij altijd voor de ander klaarstaat, maar de ander nooit iets terug kan doen?


Door om hulp te vragen, stel je je kwetsbaar op. Vaak wordt dit gezien als zwakte, terwijl er juist moed voor nodig is om toe te geven dat je de ander nodig hebt.


Wat levert hulp vragen op? Om hulp vragen levert je veel op, zoals:

  • Meer voldoening, diepgang en gelijkwaardigheid in het contact met vrienden, familie, collega’s doordat zij zich ook voor jou in kunnen zetten;

  • Het gevoel dat je er niet alleen voor staat;

  • Minder stress, waardoor je de kans op lichamelijke klachten en een burn-out vermindert;

  • Meer tijd en aandacht voor dingen die je echt belangrijk vindt.


Mensen vinden het veelal leuk om iets voor een ander te kunnen betekenen. Helpen geeft voldoening en brengt mensen dichter bij elkaar. Als je iemand om hulp vraagt, is dat een teken dat je de ander vertrouwt, en die persoon zal zich daardoor erkend of misschien zelfs gevleid voelen.


Maar wat nu als die ander nee zegt? Om hulp vragen is meer dan enkel het stellen van een hulpvraag. Het gaat erom dat je iets van jezelf laat zien en de ander toelaat. En dat is best spannend, want hierbij loop je het risico dat de ander nee zegt. En ondanks dat je weet dat iemand het recht heeft om nee te zeggen, voelt zo’n nee toch als een afwijzing. Besef je dan dat een nee in feite niks meer of minder is dan een grens die iemand aangeeft.


Het is OK om een ander om hulp te vragen  Vraag je een ander om hulp, dan geef je de ander eigenlijk een compliment dat je zijn of haar inzichten en capaciteiten ziet en waardeert. En vraag je om hulp, dan maakt dit je niet minder zelfstandig. Je kunt nu eenmaal niet alles alleen doen. Iedereen vraagt wel eens hulp en dat is OK. Het is niks om je voor te schamen.


Ik heb (n)iemand nodig – de kunst van de ander toelaten Maandag 28 januari start de vijfdaagse training ‘Ik heb (n)iemand nodig – de kunst van de ander toelaten’. In deze training onderzoek je hoe jij contact maakt en leer je om jezelf open te stellen voor de ander. Door de ander toe te laten, ontstaat er verbinding tussen jou en de ander en krijgt het contact meer diepgang. Zowel in zakelijke als persoonlijke relaties.




237 weergaven
bottom of page