top of page

Verlang jij naar verbinding met anderen? Zo maak je echt contact.

Ervaar jij contact vaak als vlug en oppervlakkig? In dit blog lees je hoe je meer verbinding en intimiteit creëert.


Om me heen wordt uitbundig gelachen. Het is Oudejaarsavond en om me heen staan mensen in groepjes met elkaar te praten. Glazen wijn worden bijgevuld en iedereen lijkt het naar zijn zin te hebben.


Ik kijk ernaar en voel me zo ontzettend eenzaam. Een buitenstaander. Niet wetende hoe ik me moet verbinden met deze mensen die plezier maken. De behoefte is er wel, maar het lijkt alsof ik van een andere planeet kom. Een gevoel dat ik vaker heb als ik de verbinding zoek met anderen. Van binnen gaat er zoveel in me om, maar het lukt me niet om aansluiting te vinden. Ik raak verstrikt in mijn eigen gedachten.


Als Mike me opmerkt, slaat hij zijn arm om me heen. Hij trekt me erbij en lacht. Alle ogen zijn op mij gericht. Gemaakt zet ik een lach op en doe alsof het gesprek me interesseert. Van binnen voel ik mijn tranen opkomen. Ik neem een grote slok wijn en hoop dat de avond snel voorbij is.


Contact maken, op sommige momenten gaat het me makkelijk af. Vooral als het over werk gaat, weet ik snel de juiste vragen te stellen om de ander op zijn gemak te stellen. Vanuit mijn rol praat ik, stel ik vragen en stem ik me af op de ander.


Maar zodra het over mij persoonlijk gaat, maak ik vaak automatisch een terugtrekkende beweging. Ik vertrek uit mijn lijf, ga naar mijn hoofd en probeer uit alle macht om de aandacht weer terug te brengen naar de ander.


Lange tijd begreep ik niet wat er op zo'n moment gebeurt. Het liefste wil ik erbij horen en toch beweeg ik weg. Een tegenstrijdige beweging. Want daarmee maak ik de afstand tussen de ander en mij alleen maar groter, waardoor ik me nog eenzamer voel. Toen ik een aantal jaren geleden over de contactcirkel las, begreep ik eindelijk wat er op zo'n moment gebeurt en wat me te doen staat.


De contactcirkel beschrijft het proces van contact maken, hechten en afscheid nemen. Het rechter deel van de cirkel gaat over verbinden en het linker deel gaat over zelfstandig worden. Hoe je tussen de verschillende fasen beweegt, hangt samen met hoe je als kind hebt geleerd om je op een veilige manier te hechten. En daarmee gaat het ook over wat je hierin nog te leren hebt.


De binnenste cirkel beschrijft het proces over hoe je op een gezonde manier steeds opnieuw contact maakt en afscheid neemt. Soms stagneert dit proces omdat je op de buitencirkel terecht komt. Op dat moment verlies je de verbinding met jezelf en de ander.


Hechting wordt binnen het Boeddhisme gezien als bron van al het menselijke lijden. Want alles waar je je aan hecht, veroorzaakt pijn als je het kwijtraakt. Toch is hechten belangrijk om jezelf als mens te kunnen ontwikkelen.

Wanneer het me niet lukt om verbinding te creëren met anderen, kom ik op de buitenste cirkel terecht. Dan sta ik erbij en kijk ik ernaar. En om mijn angst voor afwijzing te verbergen, zet ik een masker op. Zo hoop ik dat niemand mijn eenzaamheid ziet. Met als gevolg dat ik me leeg en onbegrepen voel. De taak die ik op zo'n moment heb is om niet in mijn hoofd te verdwijnen, maar om mezelf te laten zien. Spannend, omdat daarin ook het risico schuilt om er niet bij te horen of afgewezen te worden. Maar juist door toenadering te zoeken kan ik de verbinding met anderen herstellen.


In een tijd waarin contact vaak vlug en oppervlakkig is, merk ik in mijn werk als trainer en coach dat er steeds meer behoefte is aan echt contact. Aan intimiteit en verbondenheid. En om deze intimiteit te bereiken, is het dus essentieel dat je je maskers aflegt en laat zien wie je werkelijk bent en waar je behoefte aan hebt.

463 weergaven

Comments


bottom of page